Bloomberg: Разузнаването на САЩ предрича постепенен „залез” на американската държава

Американското разузнаване рисува пред новоизбрания президент Доналд Тръмп „мрачна картина на света”, пише Bloomberg, цитиран от Агенция БЛИЦ. Според мнението на анализаторите, в близките 5 години САЩ ще отстъпват своите позиции, докато „ободрените” Китай и Русия ще започнат противопоставяне на влиянието на Вашингтон.

Според изданието, след всеки президентски избори Съветът по национално разузнаване на САЩ публикува свой доклад. В 240-те страници изследване тази година „Глобалните трендове: парадоксите на прогреса” се предлагат прогнози от различна тематика – от икономика и енергетика до войни и климатични изменения.
 
„Следващите пет години ще станат за САЩ изпитания на здравина – се казва в новия доклад. – Лошо ли е това или добро, създаващият се ландшафт приближава към завършване на ерата на американското господство, настъпило след края на Студената война”.
 
Тази „песимистична прогноза” е в разрез с предизборната платформа на Тръмп, отбелязва изданието. Той обеща да върне на Америка миналото величие и предложи укрепване на въоръжените сили, едновременно ограничаване на военните интервенции зад граница.
 
„Неопределеното положение на САЩ, съсредоточеният в себе си Запад, отслабване на нормите по предотвратяване на конфликтите и защита правата на човека ще стимулират Китай и Русия да отправят предизвикателства към американското влияние” – разсъждават авторите на доклада. Според тях, „агресията и различните форми на нарушения” от страна на Пекин и Москва няма да прераснат във война, но ще „създадат огромен риск”.
 
В следващите 5 години, предвиждат експертите, правителството на Владимир Путин ще продължи да отделя първостепенно внимание на разходите за отбрана, дори и страната да се сблъска с икономическа криза. В резултат „агресивната външна политика” на Москва ще стане източник на „значителна нестабилност”.
 
Разузнаването на САЩ също така предсказва, че през следващите 5 г. световната икономика не я очакват лесни времена. Същевременно ще се усилят левия и десен популизъм, които „заплашват либерализма”.

Коментари

Напиши коментар