Християнските деца са отстранявани от училищата в Египет заради отказ да носят хиджаб или да рецитират корана

Училищата на територията на Египет принуждават момичетата от всички религии да носят мюсюлмански забрадки и наказват децата от двата пола, ако те не могат да цитират наизуст корана, пише британският вестник The Daily Express, цитиран от Фокус. 


Дори мюсюлманките, които отказват да носят хиджаб, са отстранявани от училищата в северноафриканската държава, където коптските християни по-рано живееха свободни от преследване. 

В северния град Делта 12-годишно момиче е изгонено от час и е получило забрана да участва в каквито и да е било училищни дейности, след като отказва да си покрие косите с шал. "Бях накарана да стоя сама в училищния двор. По-късно директорката дойде при мен и ми каза: "Тук в училище, ще носиш забрадката. Отвън можеш да правиш каквото искаш", разказва Рахман Салем, допълвайки, че изискването важи за всички момичета. 

"И християнките трябва да носят хиджаб. Веднага, след като звънецът удари в края на деня, те започват да го свалят", обяснява 12-годишното дете. 

Майката на Салем допълва картината: "Беше ми казано: " Не бъди идиотка! Не искаш ли дъщеря ти да бъде прилична?". 

"Бях шокирана, когато други майки ме спряха при вратата." Какво е това? Как може дъщеря ти се появи така?" 

"Аз отново инспектирах униформа на дъщеря ми, и недоверчиво попитах какво не е наред. "Главата и шията й трябва да бъдат строго покрити!", е полученият отговор. 

Коментари

Напиши коментар