Това ли са новите министри? Няма да повярвате кои са сред тях...

Съставът на бъдещия Министерски съвет ще се обсъжда от утре. В понеделник имената на кандидатите ще бъдат разисквани едно по едно от коалиционните партньори ГЕРБ-Обединени патриоти, пише Флагман.бг, цитира Блиц. Очаква се до няколко дни да е ясно кой ще влезе в кабинета „Борисов 3”. Ще се търси баланс и спазване на квотния принцип 4/1, каквото е разпределението на силите в Народното събрание. 

Сигурно засега е, че в кабинета ще има 17 министри и 4 вицепремиери. Бетонирани са Владислав Горанов-финанси, Томислав Дончев – европейска политика, Лиляна Павлова– на регионалното развитие, Ивайло Московски – на транспорта, Екатерина Захариева– правосъдието и Николина Ангелкова - туризма.

Срещу Лиляна Павлова има гласове в ГЕРБ, мнозина се опитват да й подлеят вода, изтъквайки, че рейтингът й е рекордно нисък, а за времето, в което управляваше министерството не е осъществила нито една смислена реформа. Бойко Борисов обаче е декларирал категоричната си подкрепа за Павлова й е дал да се разбере, че независимо от броженията в ГЕРБ тя ще е бъдещият регионален министър. На този етап е отпаднала възможността Цецка Цачева да стане министър на правосъдието, Борисов отново ще заложи на Екатерина Захариева, която се приема изключително добре от европейските партньори.

Все още не е известно кой ще поеме земеделското министерство. Най-вероятно Десислава Танева няма да управлява министерството. Тя е бременна, чака близнаци и е ясно, че няма да е пълноценна в работата си в следващата година. Далеч по-вероятно изглежда Министерството да се повери на бившия директор на фонд „Земеделие” Румен Порожанов или на ексдепутата от СДС Румен Христов(от квотата на патриотите).

Почти сигурен министър на туризма е Николина Ангелкова, която получава подкрепата и на Обединените патриоти.

Фаворит за външен министър изглежда Ради Найденов, който е част от служебния кабинет. Той е доскорошен посланик в Берлин, познато име в дипломацията и изглежда логично ГЕРБ да му се довери за важния пост. Кандидат е и Димитър Абаджиев, известен в българската политика с участието си в РЗС и партията на Николай Бареков. Абаджиев в момента е посланик в Словения. В сферата на медийните спекулации се завъртя и името на Ирина Бокова, но това изглежда малко вероятно.

Вътрешното министерство със сигурност ще е за кандидат на ГЕРБ. До миналата седмица се считаше, че новият силов министър ще е Калин Георгиев – бивш главен секретар на Министерството на вътрешните работи. Запознати с разговорите по състава на правителството разкриха, че Борисов държи на всяка цена сам да определи вътрешния министър, за да остави ведомството в своята орбита, а не в тази на заместника си Цветан Цветанов. По същата причина през 2015 година след напускането на Веселин Вучков Борисов назначи социолога Румяна Бъчварова за МВР шеф. Според неофициални източници в последните дни бъдещият премиер се е разколебал относно кандидатурата на Калин Георгиев и е възможно да заложи на бившия зам.-министър Филип Гунев, който познава добре системата, има безупречна биография с богат опит и работи перфектно с европейските служби. Почти сигурно като зам.-министър в кабинета, независимо от министъра, ще влезе Георги Костов, бивш директор на ОД на МВР в Бургас и доскорошен главен секретар.

За министър на образованието – ключов ресор, който е акцент в програмата на ГЕРБ-Обединени патриоти се спряга Красимир Вълчев, дългогодишен главен секретар на Министерството. Депутатът Милена Дамянова, която още в кампанията се готвеше за министър отпада заради реакцията на учителските организации. Те заплашиха с протест, ако Дамянова стане министър. Причината е спорният закон за предучилищно и начално образование, който тя изготви като депутат в 43-ото НС и предизвика недоволството на педагогическата общност.

Най-тежкият ресор – здравеопазване ще бъде поверен на Костадин Ангелов, изп.директор на Александровската болница. Той се ползва с доверието на бъдещия премиер и се е наел да извърши тежките реформи в системата, включително и предстоящата демонополизация на Касата.

Все още не е известно разпределението на част от ключовите министерства – енергетика, икономика и екология.

Патриотите поискаха министерството на енергетиката, но първоначалният вариант със Стефан Гамизов отпадна. Борисов държи лидерите на коалиционния партньор да влязат в управлението, заради което Валери Симеонов изглежда най-логичният избор. Той бе председател на ресорната комисия в 43-ото Народно събрание. Малко известен факт е, че Симеонов бе с основна заслуга за удържането на цените на тока през последните три години.

Не е изключено обаче ГЕРБ да задържи този сектор и да заложи отново на Теменужка Петкова. Ако това се случи в замяна от партията, спечелила изборите, предлагат на патриотите – икономиката и екологията, с което до голяма степен ще задоволят претенциите на коалиционните партньори. За икономиката се спряга Емил Караниколов (от квотата на Атака). Той е бивш директор на Агенцията за приватизация, приеман е от ГЕРБ, защото е работил в Столична община.

Валери Симеонов не е криел симпатиите си към доскорошния министър Ивелина Василева, но ако сега министерството отиде при патриотите те със сигурност ще заложат на собствен кандидат. В парламентарната група няма подходящ човек, заради което ще се търси външен експерт.

Министерството на културата ще е другият ключов сблъсък между Обединените патриоти и ГЕРБ. Бойко Борисов настоява да запази Вежди Рашидов, който използва като медиатор в отношенията с Турция, но в културните среди има известно недоволство срещу Рашидов. Той изглежда има желание да стане отново министър, защото преди няколко дни щедро пое ангажимент, че ако той управлява Министерството на културата ще осигури 60 млн.лева за изграждане на Опера в Пловдив. Другият кандидат за поста е Славчо Атанасов, бивш кмет на Пловдив, депутат от „Обединените патриоти”. Атанасов бе председател на Комисията по култура в 43-ото Народно събрание и настояваше за увеличаване на парите за сектора, с което спечели много симпатии.

Социалното министерство също е в зоната на здрача. Изглежда логично да премине в ръцете на Обединените патриоти, защото голяма част от социалната им програма влезе в управленската. Фаворит изглежда Искрен Веселинов.

Красимир Карачаканов е почти сигурен военен министър и силов вицепремиер. Около кандидатурата му все още има известна загадка, но изглежда той ще получи поста, който иска още от 2006 година.

В спортното министерство също ще има сблъсък. Красен Кралев не изглежда абониран за ведомството, заради противоречията му с част от федерациите. Публично известен стана този с Веселин Топалов и федерацията по шахмат. Не е изключено Бойко Борисов да заложи на популярен спортист с безспорен авторитет, за да тушира страстите в спортното ведомството.