Радев с горещ коментар за отвличането на Адриан, „Наглите“ и заплаха ли е Русия за България

"Суверенитет, законност, външна политика. Най-добре е когато всеки президент надгражда. Това е смисълът на президентската институция. Не мина без гнета на закони, които ощетяват българския интерес, сезиране за СЕТА и предизвикателства пред националната сигурност. Направихме първи стъпки в реабилитиране на отношенията с Русия и направихме решителни действия за запазване на суверенитета на България". С тези думи започна интервюто на Румен Радев пред Николай Дойнов по Нова тв.

Той смята, че един от най-големите успехи за изминалите около 235 дни, откакто е президент, е налагането на Кохезионната политика в Римската декларация.

Завърна ли се групата на "Наглите", попита Дойнов.

"Мисля, че престъпността в България винаги е нагла. Те са една метафора за начина по който живеем. Битовата престъпност е бич и не виждаме реални резултати, което тревожи хората. Коментарите трябва да се правят от специалисти и разследващи. Тези хора трябва да бъдат изправени пред съда. Надявам се и всички вярваме, че органите на реда са мобилизирани и ще се справят", заяви Радев.

"От КСНС по национална сигурност очаквам не просто сближаване на позициите на управляващи и опозиция, но и ефективен метод за справяне с този проблем", обясни още президентът.

Дойнов подчерта, че разсекретяването на стенограмите на КТБ е била крачка, чакана от много хора, но въпреки това не е дала яснота за ситуацията. Радев не се съгласи и обясни следното: "Първо, всички ние платихме цената за КТБ и затова трябва да знаем истината. Случаят трябва да се реши тук в България, а не в чужбина. Ние трябва да покажем, че можем да градим сами своето бъдеще. Затова призовах г-н Василев да се завърне в България и да даде своите показание тук. Аз ще подсигуря сигурността му. Аз съм на страната на закона. С желание за прозрачност, аз разсекретих докладите и стенограмите за КТБ. Обществените очаквания бяха разколебани между президента и съда. Тези стенограми трябваше да бъдат пуснати, за да докажа, че истината трябва да бъде търсена в съда. Призовавам Василев да изложи твърденията си пред българския съд".

Днес бе внесен документ в парламента, където пише, че източник на национална заплаха за България е Русия. Вие поканихте президентът Путин. Остава ли тази визита и какво е отношението ви по въпроса, пита Дойнов.

"Никъде не пише, че Русия заплашва България. Пише, че руските действия заплашват националната цел за единна, свободна и мирна Европа. Макрон и Орбан се срещат с Путин, Меркел поддържа непрекъснат диалог с Путин. Самата тя каза неотдавна, че не можем да говорим за сигурност, ако нямаме ясен диалог с Русия. Съвсем скоро бе заявено, че България и Гърция ще бъдат мост към отношенията", обясни той.

"Време е да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия. Трябва да отстояваме интересите си. Пряката доставка на руски газ е една от тях, например", допълни категорично Радев и допълни: "Трябва да търсим място, така че България да не бъде заобикаляна, както досега".

"Политиката на ръководството на НАТО има две страни - едната е повишаване на комуникативният диалог с Русия", заключи Радев.