Приключи Дълбокоморското заустване на Созопол (снимки)

С официална церемония по рязане на лента на обект „Дълбокоморско заустване на пречистени води от Пречиствателна станция за отпадни води – Созопол” бе отбелязано успешното приключване на още един подобект от проект „"Интегриран проект за водния цикъл на Созопол - I етап".

Церемонията се състоя в близост до КПС „Пристанище”, което е част от строителството на целия подобект. На церемонията присъстваха кметът на община Созопол Панайот Рейзи, председателя на общинския съвет Красимира Германова, общински съветници, представители на фирмата- строител, граждани на Созопол.

„ Дълбокоморското заустване е част от целия Воден цикъл на Созопол и Черноморец и е последният етап от реализацията на проекта. Пречистените води от Пречиствателната станция чрез системата от тръби и тласкатели на дълбокоморското заустване, се отвеждат навътре в морето на разстояние 2,5 км., заяви и.д. кмет на община Созопол Петя Чапевова. „Този обект бе реализиран по модерна технология,чрез която прокопаването на трасето в наземната част бе под земята, така че по никакъв начин не създадохме неудобство за нашите съграждани по време на строителството”, подчерта тя. Петя Чапевова благодари на целия екип за добре свършената работа и приключване на строителните дейности в срок.

Водосвет за здраве отслужи отец Иван и благослови присъстващите като им пожела да се радват на новата придобивка.

Приветствие към присъстващите отправи и кметът Панайот Рейзи, който е и кандидат за кмет на предстоящите избори.

„ Реализирахме един много сериозен проект, с голямо екологично и икономическо значение за Созопол и Черноморец, чиято стойност от близо 60 млн. лв. без ДДС, бихме могли да заделим от общинския бюджет в продължение на 5-6 години. Благодарение на европейските програми успяхме за две години да завършим проекта.”, заяви Панайот Рейзи и допълни:” Целият Воден цикъл вече работи, Пречистваетлната станция функционира и от средата на септември пречистените води чрез дълбокоморското заустване се изливат в морето. През следващият туристически сезон морето ще посрещне гостите на град чисто, а ние като негови жители ще се гордеем с чистите води и плажове.”

След ритуала по рязане на лентата, присъстващите разгледата КПС „ Пристанище”.

В рамките на проект "Интегриран проект за водния цикъл на Созопол - I етап" бе извършено строителство на КПС “Хармани”, КПС “Пристанище”, Колектор “Крайбрежен”, Колектор “Провлака”, Напорни тръбопроводи, Проектиране и изграждане на ПСОВ “Созопол”, Дълбокоморско заустване, ВиК на кв. “Мисаря” и кв. “Провлака”, три броя КПС и колектори за гр. Черноморец.