Поискаха пълно отстраняване на Русия от спорта

Националните антидопингови агенции на 19 страни, обединени в Асоциацията на националните антидопингови комитети (NADO), поискаха Русия да бъде отстранена от участие във всички международни спортни състезания и да й бъде отнето правото да домакинства такива. Това става ясно от декларация, публикувана в "Туитър" от журналиста от "Би Би Си" Дан Роън.

От написаното се разбира, че от NADO са категорични - втората част от доклада "Макларън" е извадила на бял свят "неопровержими доказателства за системно прикриване на допинг", затова Русия трябва да бъде отстранена от участие във всякакъв вид международни спортни състезания, докато спортните и антидопинговите норми в страната "не бъдат приведени в пълно съответствие със Световния антидопингов кодекс".

Лидерите на NADO освен това настояват международните федерации и другите организатори на международни спортни състезания "да лишат Русия от домакинството на турнирите, които вече са й дадени, както и да се въздържат от даване на домакинство в бъдеще".

NADO предлага да се приложи стандартната система за руските спортисти, според която всички, които са чисти от допинг, могат да участват като неутрални.

Декларацията е подкрепена от антидопинговите агенции на Австрия, Белгия, Канада, Хърватия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Япония, Холандия, Полша, Словения, Испания, Южна Африка, Швеция, Швейцария и САЩ, които проведоха среща в Дъблин.

"Втората част на доклада на Ричард Макларън показа чудовищни доказателства за съществуването на системен проблем с допинга в Русия, който стои нерешен. Необходим е цял комплекс от реформи. Докато не видим някаква централизирана система за борба с това явление в Русия, то не можем да бъдем сигурни в чистотата на нито един руски спортист. Пътната карта е ясна, но от страна на Русия засега няма никакво разкаяние, а пълно отрицание на проблема", коментира генералният директор на Асоциацията на националните антидопингови комитети Джоузеф дьо Пенсие.

Източник: БЛИЦ

Коментари

Напиши коментар