Община Созопол ще бъде домакин по случай 20 години от учредяването на Регионална асоциация на общините „Тракия“

Община Созопол ще бъде домакин на тържествените мероприятия по случай 20 години от учредяването на Регионална асоциация на общините “Тракия”, които ще се проведат 9 и 10 юни 2017 г. в Созопол. В тях се очаква да вземат участие над 70 представители на: членуващите общините (предимно кметове и председатели на общински съвети), общини – партньори от чужбина, учредители на Асоциацията и председатели на Управителния съвет на РАО “Тракия”от минали мандати, регионални сдружения на общини от България и чужбина, партньорски организации, институции, бизнес.

Програмата предвижда:

9 юни 2017 г.

11.30 ч.       Заседание на Управителния съвет на Асоциацията в сградата на община Созопол;

16.00 ч.       Общо събрание на РАО “Тракия”, в читалище “Отец Паисий”, гр. Созопол,

18:00 ч.       Изложба “Произведено в Тракия”, във фоайето на читалище “Отец Паисий”, гр. Созопол;

19:00 ч.       Официална церемония за честване на 20-ата годишнина от учредяването на РАО “Тракия” - приветствия от кмета на общината–домакин - Панайот Рейзи и от Председателя на Управителния съвет и кмет на община Първомай - Ангел Папазов, доклад “20 години РАО “Тракия”, представен от проф. Иван Върляков, изпълнителен директор

10 юни 2017 г.

10:00 ч.       Дискусионен форум “Местно самоуправление, регионално и международно сътрудничество“, в конферентната зала на хотел Белвил – Дюни. Ще бъдат представени опитът и добрите практики на членуващите общини и партньори от чужбина.

14:00 ч.       Посещение на исторически и културни забележителности в региона – организирано за участниците от общината-домакин.

Регионална асоциация на общините “Тракия” е учредена през 1997 година като неправителствено, независимо и доброволно сдружение на общини. Днес това е едно от най-големите по територия и население регионални сдружения на общини в България.

Признание за работа и авторитета й е фактът, че през годините не е спирал процесът на присъединяване на нови членове в Асоциацията. Добър знак за перспективите пред нас е, че семейството на общините-членки се увеличава успоредно с честването на 20-та годишнина от създаването на РАО “Тракия”, тъй като е налицеи решениетонаОбщинскисъветнаобщина Родопи заприсъединяване.

Така днес Асоциациятаобединява 27 общини, разположени на територията на 7 области: Айтос, Асеновград, Болярово, Братя Даскалови, Брезово, Гълъбово, Елхово, Джебел, Карлово, Карнобат, Кричим, Крумовград, Николаево, Павел баня, Поморие, Първомай, Родопи, Садово, Сливен, Созопол, Средец, Стралджа, Сунгурларе, Твърдица, Тополовград, Тунджа и Чирпан.

За създаването и развитието на Асоциацията най-голяма роля имат Американската агенция за международно развитие (USAID)и Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (ШАРС). Чрездейността си в България те съдействаха за изграждането на по-прозрачни и отговорни институции, по-динамично гражданско общество, по-стабилна икономика и по-голям авторитет на закона.

През 20-те години от основаването си, РАО “Тракия” не е спирала да изпълнява целите, заложени в Устава и да спазва водещите принципите в работата си – равнопоставеност на всички общини, надпартийност, прозрачност, сътрудничество и ефективен диалог.

Добрата координация между общините и отстояването на принципите за законност, демократичност и самостоятелност, помагатна членовете на сдружениетода реализират ефективно местно самоуправление.

С гордост от постигнатото през 20-годишната си история, РАО „Тракия“продължава напред, притежавайки знанието и разбирането, че обединяването на общините и създаването на успешни партньорства е път, който ще продължи да следва и в бъдеще!

Повече информация за РАО “Тракия” можете да намерите на уеб страницата:

www.ram-trakia.org