Кюрдите разкриха къде се крие живият Абу Бакр ал-Багдади

Кюрдите обявиха, че знаят къде е живият Абу Бакр ал-Багдади. По техни данни лидерът на Ислямска държава се крие на юг от Ракка – на територия, който частично остава под контрола на терористите.

Офицерът от кюрдските контратерористични сили Лахур Талабани смята, че Абу Бакр ал-Багдади все още е жив, съобщава Ройтерс. По думите му, кюрдите разполагат със сведения за възможното му местонахождение. Според тях той е заобиколен от усилена охрана. Засега не разполагат с информация за състоянието му и дали е ранен.

В средата на юни Министерство на отбраната на Русия съобщи, че Абу Бакр ал-Багдади е ликвидиран.

Лидерът на терористите по всяка вероятност е бил ликвидиран в резултат на руски авиоудар. Тогава Иракската телевизия потвърди тази информация, пускайки на сайта си посмъртни снимки ва ал-Багдади. По-късно самите терористи потвърдиха, че лидерът им е ликвидиран.

Независимо от всичко това информацията за „живия” Абу Бакр ал-Багдади продължава да се разпространява от Пентагона и разузнаването на Ирак. По техни данни терорист номер едно продължава да се крие в Сирия, но не както според кюрдите в Ракка или околностите на града.