Warning: filemtime() [function.filemtime]: stat failed for cache/6ba49d60e534fe7d7958a7e0c611d3dd in /home/sosnovini/public_html/cache_start.php on line 22

Warning: unlink(cache/6ba49d60e534fe7d7958a7e0c611d3dd) [function.unlink]: No such file or directory in /home/sosnovini/public_html/cache_start.php on line 23

Warning: filemtime() [function.filemtime]: stat failed for cache/c9ab55633c7b3ded0cfa3229d8e88080 in /home/sosnovini/public_html/cache_start.php on line 22

Warning: unlink(cache/c9ab55633c7b3ded0cfa3229d8e88080) [function.unlink]: No such file or directory in /home/sosnovini/public_html/cache_start.php on line 23

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/sosnovini/public_html/cache_start.php:22) in /home/sosnovini/public_html/globals.php on line 2

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/sosnovini/public_html/cache_start.php:22) in /home/sosnovini/public_html/globals.php on line 2
Ето как може да се намали цената на горивата и природния газ в България - SOSновини.BG

Ето как може да се намали цената на горивата и природния газ в България

През последните няколко дни темата за високия скок в цените на парното и топлата вода, разбуниха духовете в обществото.

От контролния орган КЕВР обясниха рязкото поскъпване с повишената цена на природния газ на световния пазар. На другия полюс на общественото недоволство е постоянното повишаване на цените на горивата. Контролните органи и разследващите комисии не успяха да докажат картелно споразумение между водещите доставчици на горива. Но как тогава в бензиностанциите на Марешки цените са 10-15% по ниски от останалите бензиностанции?

Как да се намали цената на тези продукти?

Отговорът е пред нас. Компаниите „ШЕЛ“ и „ТОТАЛ“ проучват шелфа на Черно Море за наличие на петрол и природен газ. През октомври миналата година Компанията „Шел Експлорейшън енд Прадакшън“, е избрана за титуляр на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок „1-14 Силистар“ в дълбоко Черно море.

Скоро след това от ШЕЛ обявиха,че са открили находище на нефт в Силистар в дълбочините на Черно Море.  Изследването е приключило на 5 януари 2017 г. и е траяло над 80 дни.Предстоят 12 месеца на анализ на данните, които са “набрани” от сеизмичните проучвания. Едва тогава ще се преценява дали да се прави проучвателен сондаж. Ако и той е благоприятен, ще се правят допълнителни сондажи, които да очертаят границите на находището на нефт.

Френската компания „ТОТАЛ“ също получи лиценз да проучва за нефт в Черно Море. В края на октомври 2016 г. компанията отбеляза в отчета си за третото тримесечие, че е открила нефт при сондирането в Черно море. “Тотал”, в сътрудничество с “Репсол” и OMV, има лиценз за проучване и търсене на нефт и газ в блок “Хан Аспарух”.

Така България може да се окаже с 2 находища на нефт и природен газ.

Щом от КЕВР твърдят,  че цената на световните пазари влияе на цената на природния газ, парното и топлата вода значи, че ако България добива основната суровина ние сами ще определяме цената за България.

Същото важи и цените на горивата.

Ако България добива собствен нефт, цените на горивата и на петролните продукти като цяло, би трябвало да падне с около 40%.

За тази цел държавата и новоизбраното правителство трябва да се задействат и небива да остават концесионерите „ТОТАЛ“ и „ШЕЛ“ да експлоатират самостоятелно находищата ни в Черно море.

Трябва да се създаде Държавна Петролна Компания, която заедно с ШЕЛ и ТОТАЛ да експлоатира находищата, като контролния пакет трябва да бъде в държавни ръце, за да има по добър и ефективен контрол.

Това ще повиши значително енергийната независимост на страната ни, ще намали цените на горивата, топлинната енергия и дори транспорта. Ще се отворят и голям брой работни места с високо заплащане.

Но това едва ли ще се случи, тъй като през миналия мандат правителството не показа с нищо заинтересованост към такава стратегия.

Гражданските организации трябва да настояват правителството да поеме отговорността, да осъществи проекта за добив на нефт и природен газ  и той да остане за България, а не да пълни чужди джобове. Абсурдът с концесиите за добива на злато НЕ бива да се повтарят.

От наша страна всички медии трябва да следим стриктно и изкъсо случващото се, за да не се замете случая под килима и страната ни отново да бъде ощетена.  Ако медиите работим за пълна прозрачност на случая, това няма да позволи корупцията по високите етажи да продаде страната и народа на чужди корпорации за пореден път.

Но ако гражданите не се погрижат за бъдещето си като изискат от правителството да участва в проекта, това със сигурност ще се повтори. Не се ли действа на време ще бъде късно.

Автор: Георги  Г. – sosnovini.bg