Героят от Айтос, спасявал хора в преспите: Не мога да стоя на топло, докато има и един бедстващ

Не мога да стоя на топло, докато има и един бедстващ. Това каза пред камерата на бТВ Радостин Ташев, предава Флагман.бг

Той е един от мъжете, рискували живота си, за да пробият снежния капан и да помогнат на хората в белия ад край Айтос. Нито ураганният вятър, нито виелиците и отрицателните температури успяха да го откажат. След като късно вечерта в петък екипът му получил сигнал за бедстващи хора край айтоското село Пещерско, той успял да изтегли 14 души от преспите.

„Ситуацията бе много зле. Преспите бяха големи и нямаше видимост. Хората бяха закъсали. Отидохме и ги прибрахме“, разказва Ташев.

Той помогна и на много хора, попаднали в снежен капан по пътя Айтос – Карнобат.

В 1 часа през нощта от виелиците пътят не се виждал и за да следи посоката, Радостин карал верижния влекач надвесен през прозореца. Той споделя, че не помни такава буря да е имало през последните 10 години.

Ани Атанасова, която била блокирана с 5-годишния й син в преспите край Айтос, разказа за кошмарното си пътуване. Прибрали се в Бургас 26 часа след като били блокирани в снега.

„Първият път стояхме пет часа заради закъсал тир. След като го освободиха обаче, колата ми изгасна и не можех да запаля. Качиха ни в друг автомобил и ни извозиха. Чакахме още два часа докато освободят друг тир. Приютиха ни в детска градина, която бяха осигурили за хора, които няма къде да отидат. Даваха ни по един кроасан и вода“, споделя Ани.

Теди от Бургас преживяла същият ужас.

„Успяхме да стигнем с много мъки до Айтос. Спрях на бензиностанцията, за да се освежа, защото бях прекарала два часа между Карнобат и Айтос. Километър след бензиностанцията имаше полицейски патрул. Един от служителите на реда ми каза, че ако искам да оцелея, трябва да се върна в Айтос, тъй като снегонавяванията са жестоки. Нямаше никаква видимост и нямах дори представа къде се намирам. Беше ужасно. Успях все пак да се приютя зад КПП-то и там успях да изкарам известно време преди да успея да стигна пак до бензиностанцията“, разказва Теди. „Бензиностанцията беше без ток. Агрегатът не успяваше да осигури топли напитки“, добавя репортерът Лора Стаматис.

Пред камерата на Нова телевизия пък закъсали в преспите хора споделиха, че натрупванията от сняг били високи два метра и се налагало да стоят с часове в белия капан.

„Това бе най-големият ад. Гориво, храна и вода никой не ни е раздавал. Не знаехме какво се случва. Никой не ни даде информация“, каза млада дама. Накрая ни дадоха по една глътка вода, добавя мъж.

Коментари

Напиши коментар