В Хитрино: Въглероден диоксид и въглероден оксид над нормата

Екипи от Регионалната инспекция по околната среда и водите и от Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда в Шумен днес сутринта незабавно са отишли на мястото на аварията на железопътната гара в Хитрино, за да вземат проби за качеството на атмосферния въздух. Експертите са установили, че дерайлиралият влак в района е превозвал пропан-бутан. Това съобщиха от пресцентъра на РИОСВ в Шумен, цитирани от dnes.bg.

Направено е измерване със специализирана апаратура за проверка на въздуха в аварийни ситуации. След обработка на първоначалните данни е установена концентрация на въглероден диоксид и въглероден оксид значително над нормата. Нивата им са под границата за риск за човешкото здраве, отбелязват от пресцентъра на eкоинспекцията.

Предстои допълнителна обработка на резултатите. Министър Ивелина Василева е наредила в село Хитрино да бъде позиционирана мобилна автоматична станция за постоянно измерване на качеството на атмосферния въздух. Измерванията ще продължат, докато има необходимост от това, допълват от РИОСВ в Шумен.

Източник: БЛИЦ

Коментари

Напиши коментар