Възможно е моряците ни в Либия да лежат 10 години

Възможно е  двамата български моряци да лежат до 10 години. В момента те се намират в затвор близо до пристанището в Триполи. Това съобщиха пред „Стандарт“ дипломатически източници. Двамата българи са били част от петчленния екипаж на танкер, който е задържан в либийската столица на 3 януари.


Плаващия под молдовски флаг кораб "SUNOIL I", е бедствал в Средиземно море. На помощ му се е притекъл италиански търговски кораб, който го е изтеглил до пристанището в Триполи. Така на либийска територия екипажът е бил задържан. Срещу капитана и моряците е заведено дело, а прокуратурата е повдигнала обвинения за митническо престъпление - контрабанда на петролни продукти. Двамата български моряци са в затвор близо до пристанище Триполи, съобщиха от Външно министерство. 

Българските дипломатите водят разговори, за да осигурят консулска защита на българите с единствените две мисии на държави от ЕС, които функционират в Либия - на Италия и Унгария. Така 14 дни от задържането си сънародниците ни са посетени от консула на Унгария в Триполи, а на 18 януари - и от представители на италианското посолство. Партньорите уверили българските власти, че моряците ни са здрави и отношението към тях е внимателно.

Директорът на дирекция „Консулски отношения“ в МВнР Раковски Лашев в сряда се срещнал с посланика на Държавата Либия в София - Юсеф Зургани, с настояване за официална информация от либийските власти за случая със задържаните българи и настояване за тяхното незабавно освобождаване.