Всички версии за апокалипсиса в Хитрино

Влакът, чиято цистерна се взриви при с. Хитрино, е бил с 23 пълни цистерни - 20 с полипропилен, 3 с пропан бутан и с 3 празни цистерни и е на частния жп превозвач "Булмаркет". Композицията е била натоварени на гара Дружба, Бургас и е пътувала към Русе-Север.

На Хитрино влакът е трябвало да направи отбивка, за да пропусне по трасето пътнически влак. При влизане в завоя на гарата Хитрино четири цистерни са дерайлирали, а една се е взривила. Съборени са 7-8 стълба от контактната мрежа, две от сградите на НКЖИ също са пострадали при взрива.

Според кмета на общината Нуридин Исмаил причина за катастрофата е прекалено високата скорост на влаковата композиция.

Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че постовият стрелочник на гарата в Хитрино, който е с обгорели ръце и вече е в болница, е видял, че от локомотива изкачат искри. Това може да означава рязка маневра на машиниста, опит за намаляване на скоростта, каза Московски.

Според БНР по данни на полицията експлозията е предизвикана от последните два вагона на композицията, които са закачили далекопровод на гарата.

Премиерът в оставка Бойко Борисов, който пристигна в Хитрино, каза: "Машинистът казва, че след петия вагон му се е откъснала композицията. Той е жив и ще разкаже какво се е случило".

Висока скорост при навлизане в гарата, грешно подреждане на влаковата композиция или неизправност в самия подвижен състав са вероятните причини, предизвикали дерайлирането и трагедията с толкова жертви в Хитрино каза по Нова телевизия Настимир Ананиев, председател на транспортната комисия в парламента.

Министър Московски каза, че са му докладвали, че влакът с цистерните е композиран правилно - с по един буферен вагон след локомотива и в края.

Източник: БЛИЦ

Коментари

Напиши коментар