Васил с личния си багер в снежния ад до Айтос е големият герой! Но иска да остане анонимен

Ако има герой, заслужаващ признание за човеколюбие и храброст в нощта срещу 31 декември 2016 г., то името му е Васил, съобщава Флагман.бг

За него знаем само, че живее със семейството си някъде около Бургас и че има собствен багер. Това е цялата информация за забуления в тайнственост човек, който е помогнал най-ефективно на най-много коли и закъсали хора – с гориво, вода, храна и с извеждането им от ледения капан между Айтос и Миролюбово. В кабината на този багер, в 2,30 часа през нощта, се качва и областният управител Вълчо Чолаков, но той също е бил инкогнито - в камуфлажни дрехи за лов. Свидетели, които са разпознали бургаския губернатор от земекопната машина, твърдят, че двамата са били в епицентъра на събията, но и двамата не желаят да се дава гласност.

„Единственото, което мога да ви кажа за човека зад волана на багера, е, че се казва Васил, през всичките кошмарни часове до сутринта, аз смятах, че той е служител на някоя от сметопочистващите фирми, защото се държеше хладнокръвно, адекватно, професионално, не издаваше никаква емоция. Когато пристигнах на място със служебния автомобил, беше 2 часа през нощта. Вече бях обявил бедственото положение. Заварих полицаите и пожарникарите в мокри дрехи, главите им бяха замръзнали. Бяха мокри до кости. Положението бе повече от критично. Правеха каквото могат с наличната физическа сила и техника. За да мога да докладвам на правителството, започнах обход в колоната от хора и коли, когато в далечината видях багер с гребло. Шофьорът впечатляваше с бързи и точни действия. Пред очите ми успя да извади 4 коли от преспите за около 10 минути. Качих се при него в 2,30, и го попитах за името му. Каза само: Васил. Нищо повече, мълчеше и действаше. На сутринта го помолих да ми остави поне телефонния си номер и едва тогава установих, че е дошъл по собствена воля и че багерът си бил лично негов. Намерете този човек! Той заслужава да бъде отличен с награда за героизъм”, каза областният управител днес.

„Не искам да ви казвам повече за себе си, 15 години съм работил в снегопочистването, но сега имам друг бизнес. Дойдох доброволно, повикан на помощ от приятели. Не можех да идоставя всичките тия хора във виелицата и затова останах колкото бях нужен, не живея в Бургас, в друго населено място съм – но не искам нищо да се съобщава за мене”, категоричен е Васил.

С машината на Васил три пъти са доставени големи количества гориво от бензиностанция в началото на Айтос. Той, Чолаков и шофьорът на Областна управа са раздавали храна и вода кола по кола на закъсалите стотици хора, прехвърляли са нуждаещи се от покрив в линейки и пожарни, до нормализирането на обстановката малко преди пристигането на премиера Бойко Борисов, който си направи снимки с танк, докаран за фотосесията върху платформа.

Чолаков обаче не желае да разкаже повече подробности от тази зловеща нощ, в която се разминахме без жертви и дори без нито един сериозно пострадал човек. Разказите не влизали в служебните му задължения.

Коментари

Напиши коментар