Бюджетът на Бургас за 2017-та: Сигурност и инвестиции в младите

"Основните акценти в Бюджет 2017 са инвестициите в младите и сигурност. Той гарантира сигурност, защото обезпечава всички сфери, дейности и социални групи, за които е отговорна Община Бургас и в същото време предвижда инвестиции, насочени към безопасността и сигурността на гражданите.

Бюджет 2017 е бюджет на инвестиции в младите. Той предвижда средства както за подобряване на учебната и спортна база в училищата, така и стимулиране на иновативността и постиженията на можещите деца". 

Това заяви на пресконференция днес кметът на Община Бургас Димитър Николов. Той допълни, че това е общата предварителна рамка на Бюджет 2017, която тепърва ще се обсъжда, разглежда и допълва от общинските съветници, гражданите и неправителствените организации.

Ето и акцентите в Бюджет 2017:

БЕЗОПАСНОСТ

От следващата година започва изграждане на видеонаблюдение във всички ясли и детски градини на територията на Община Бургас. Целта е засилване мерките за безопасност на децата.

Поетапно ще се усъвършенства и видеонаблюдението в и около училищата, както и ще се въведе единна система за сигурност там, синхронизирана с полицията. Мерките ще включват - начин и брой дни за архивиране на видеозаписите, задължителни действия на охранителите, определяне на служебните лица, които ще отговарят и осъществяват контрол, координация с полицията и т.н.

През 2017- та година се въвежда първата градска зона с максимално разрешена скорост 30 км/ч.  Тя ще е в комплекс "Братя Миладинови" между улиците: "Одрин", "Струга", "Ванче Михайлов", "Стефан Стамболов". Зоната е избрана заради концентрацията на голям брой пешеходци и автомобили там, на учебни заведения, детски градини, парк, детски и спортни площадки. В зоната ще бъде въведена нова организация на движението. Голяма част от съществуващите улици, които са с малки габарити ще станат еднопосочни, което ще даде възможност за обособяването на паркоместа от едната им страна. Освен ограничаването на скоростта, това ще даде възможност и за създаването на ред при паркирането.

През следващата година ще се разработи и втора зона с максимално разрешена скорост 30 км/ч. в к-с "Меден рудник", квартал 20, където също са концентрирани училища, детски градини, спортни и детски площадки, закрит басейн. Зоната е избрана заради интензивното движение на хора и автомобили там.

Като част от мерките за безопасност на движението ще бъдат реконструирани основни артерии от пътната инфраструктура.

 • - Проектиране и изграждане на улица с о.т.35 до о.т.14 съгласно ПУП на ж.к. Зорница
 • - Реконструкция на ул.Одрин
 • - Проектиране на улици в т.ч.: Проектиране на крайният участък на ул."Ангел Димитров" кв.Сарафово и обръщало на автобус №15 в участъка от о.т. 100-207-208-08 и изготвяне на проекти за улици в ж.к."Зорница" и ж.к. "Изгрев"; проектиране на кръстовище до МБАЛ в ж.к. "Зорница" при о.т.73 и подхода за бл.1; проектиране на ІІІ етап от улица в ж.к. "Изгрев" от о.т.927 до о.т.817
 • - Реконструкция на общински път Банево-Изворище
 • - Рекострукция на улица Крайезерна, изграждане на буферен паркинг. С реализацията на проекта ще приключи изграждането на Южния обход на Бургас, което ще осигури транзитно пътуване към Южното Черноморие и Малко Търново. Като част от проекта е предвидено и изграждането на ново дясно платно.

 Интегрирано управление на трафика

 • - Система за интегрирано управление на обществени паркинги: Проектиране на буферни паркинги, умни кръстовища

ИНВЕСТИЦИИ В МЛАДИТЕ

От 2017 г. стартира Програма "Бургаски деца" за насърчаване и подкрепа на ученици с изявени постижения в областта на образованието, науката и изкуството.

Идеята е да се финансират пътувания на успешни бургаски ученици за участието им в международни състезания, олимпиади, фестивали в областта на науката и изкуството. Фондът ще обезпечава или годишни стипендии, или разходите за пътуване.

През следващата година ще бъде обявен прием за първото в България иновативно училище - ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията" . То ще отвори врати през септември в изцяло реконструирана сграда. В училището ще бъдат приети ученици в предучилищна възраст, I клас и V клас - общ брой 148 ученици; 

Ще бъде построена нова детска градина в двора на ДГ "Чайка", в която ще бъдат разкрити - 4 нови групи - ясла и детска градина. Общо 120 деца ще бъдат приети допълнително в новата детска градина в ж. к. "Меден рудник";

Нова отоплителна инсталация на ОУ "Христо Ботев" - кв. Ветрен.

Реконструкция на Старата баня в двора на ОУ "Любен Каравелов" и превръщането й в учебен корпус към ОУ "Любен Каравелов";

Реконструкция на спортните площадки на ОУ "Братя Миладинови" и СУ "Петко Росен".

Обекти, които ще започнат през 2017 г. и ще приключат през 2018 г.:

Изграждане на "пасивна" детска градина в "Районен център - Меден рудник";

Реконструкция-основен ремонт на филиала на детска градина "Ханс Кристиан Андерсен" в ж. к. "Лазур"- старата сграда ще бъде съборена, за да се построи нова;

Изграждане на нов физкултурен салон към Търговска гимназия;

Изграждане на нов физкултурен салон към ПГЕЕ "Константин Фотинов";

Проектиране, основен ремонт и оборудване на професионали зали и кабинети  в ПГМЕ (Механотехникум);

Проектиране и ремонт на дворно пространство на ПГСАГ "Колю Фичето";

Основен ремонт на ресторант и закусвалня "Младост" към Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров";

Основен ремонт на сградата на Професионална гимназия по транспорт;

Благоустрояване на спортни площадки  към училища - съвместна програма с Община Бургас;

Изграждане на ново училище в кв. Горно Езерово и проектиране на нова детска градина там;

 

През 2017 - та година ще бъдат доразвити програмите за здравословно хранене в детски градини и училища, за изучаване на английски език в детски градини и училищата и за ранно IT обучение; Община Бургас продължи да финансира стипендии за студенти в специалност IT технологии в бургаските университети.

ИЗНАСЯНЕ НА СТРОИТЕЛСТВОТО ОТ АКТИВНИЯ ГРАД КЪМ НОВИ ЗОНИ

Ограничената територия на Община Бургас ни изправя пред ново предизвикателство в опита да се намери баланс между желаещите да инвестират или да си закупят жилища в Бургас и гражданите, които вече имат собствени жилища и са против строителството на нови жилищни сгради. Спорните терени, върху които са издадени или предстои в близките месеци да се издадат разрешения за строеж са или възстановени на собствениците им, или закупени от инвеститори.

В опит да се намери баланс между интересите на инвеститорите и несъгласните с новото строителство граждани, Община Бургас изработи подробни устройствени планове за нови територии за жилищно строителство и бизнес. По този начин се създава реална алтернатива на строителството в града и изместването му в новите зони.

Новите зони, в които ще се даде възможност за жилищно строителство са:

Разширение кв. Банево:

 • - изток - 258 дка
 • - запад - 175 дка

Острица 1 и 2 - 2124 дка

Разширение жилищна зона кв. Долно Езерово - север- 31 дка

"Кюшето" /курортна зона Ъгъла/ - 1489 дка

Разширение зона Минерални бани - 1547 дка

Квартал "Крайморие" - нови 3011 дка

Зона Д - "Меден рудник" - нови 1 130 дка

Разширение зона Б- "Меден рудник" - 166 дка

Нови зони за бизнес:

С цел увеличаване на възможностите на бургаския бизнес за инвестиции в цехове, предприятия и офиси и създаването на нови работни места, от 2017 г. се изготвят процедури за ПУП в следните зони:

 • - Разширение промишлена зона Север - 920 дка
 • - Промишлена зона Долно Езерово 850 дка
 • - Промишлена зона "Меден рудник" /по пътя за Средец/ - 650 дка

 

През 2017 г. започва изработването на ПУП за нов гробищен парк в Меден рудник - 55 дка.

БЮДЖЕТ 2017 осигурява грижа и закрила на хората с увреждания.

Ремонт на етаж от сграда за дневен център за рехабилитация ина лица с психични разстройства

Реконструкция и пристройка за център за рехабилитация за деца с детска церебрална парализа, аутизъм и  соматични увреждания - Минерални бани

Обзавеждане на комплекс на деца със специални нужди в Приморски парк

Община Бургас продължава дофинансирането на социални услуги.

ПРЕЗ 2017- та ще бъде закупена медицинска техника за здравните заведения и медицинските центрове - ренгенов апарат, хематологичен анализатор, съдов доплер, авто-рефракто-кератометър, апарат анализатор на хормонални нива, стотологични столове и др.

ПРЕЗ 2017 - ТА ПРОДЪЛЖАВА БЛАГОУСТРОУВАНЕТО НА ГРАДСКИ И МЕЖДУБЛОКОВИ ПРОСТРАНСТВА

Предвидени са средства за благоустройство на жилищните комплекси - смяна на тротоари, ремонт на детски и спортни площадки, подмяна на осветлението с енерго-спестяващо, ремонт на междублокови пространства, улици. Част от тях са:

 • - Пешеходна зона ул. "Богориди";
 • - ул.Кооператор - финал;
 • - ул. Фердинандова - финал
 • - междублоково пространство кв. 118 "Меден рудник" бл.492-498; В района живеят около 9000 души.
 • - междублоково пространство кв.20 "Меден рудник" бл. 440-444;В района живеят около 8500 души.
 • - междублоково пространство кв. 22 "Меден рудник", бл. 446-451; В района живеят около 6000 души.
 • - реставрация историческо ядро Приморски парк;
 • - ремонт на улици в кв. "Възраждане" и изграждане на ново междублоково пространство в кв. 7

ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ

Община Бургас ще продължи да изпълнява дейности по въвеждане на мерки за енергийна ефективност на многофамилни и обществени сгради. Освен санирането на жилищни блокове в комплексите, новото през 2017- та година е финансирането на ремонт на сгради - паметници на културата, разположение в супер центъра на града- ул. "Александровска", "Богориди", "Батенберг" "Хан Крум", "Рилска", "Славянска" и др. 

Модернизация на спортната инфраструктура

 • - Изграждане на нови и реконструкция на съществуващи спортни комплекси, съоръжения и детски площадки във всички комплекси
 • - Завършване изграждането на плувен комплекс "Славейков"
 • - Продължава работата по изграждането на спортна зала Арена Бургас.

НОВИ ТУРИСТИЧЕСКИ АТРАКЦИИ В БЮДЖЕТ 2017

 • - Благоустрояване на експо център - Самолетни експонати- в зоната на летище Бургас.
 • - Акве Калиде Термополис - реставрация, адаптация и социализация на архитектурното наследство, благоустрояване и изграждане на туристическа инфраструктура

През 2017 - та година се очаква правителството да приеме параметрите на програма "Региони в растеж", в резултат на която ще се финансират:

 • - Реконструкция на Културен дом на Лукойл Нефтохим
 • - Библиотека и музей на съвременното изкуство в сградата на бивша немска болница

2017: ИНВЕСТИЦИИ В ДЕЙНОСТИ ПО ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА

Управление на отпадъците:

 • - Проектиране и изграждане на система за подземно събиране на отпадъци
 • - Мобилни центрове за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци
 • - Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за биоразградими отпадъци
 • - Надграждане на регионална система за управление на отпадъците


Обновяване на ВиК мрежи в квартали и съставни селища:

 

 • - Продължава изграждането на ВиК инфраструктура в град Българово
 • - Интегриран проект за управление на питейни и отпадни води- м.с.Черно Море и с.Рудник
 • - Изграждане на напорен тръбопровод за отвеждане на отпадните води от кв.Ч.море и кв.Рудник до ПСОВ Ветрен и КПС на площадка за ПСОВ
 • - Водоснабдяване с.Драганово от Деривация Камчия
 • - Водопровод с.Маринка,с.Твърдица,с.Димчево
 • - Реконструкция колектор и КПС гр. Българово
 • - Водопроводна мрежа за минерална вода кв. минерални бани

 

 • - Отводнителен колектор за предотвратяване наводненията в кв.Лозово и кв.Д.Езерово
 • - Корекция на р.Отманлийска-ІІ етап
 • - Отводнителен канали за предотвратяване наводненията в кв.Д.Езерово
 • - Проект "Демонстрационни мерки за намаляване замърсяването от ФПЧ в кв. Долно Езерово"
 • - "Интегрирано управление на риска от наводнения в Община Бургас" -

Управление на крайбрежни зони

 

 • - Проектиране и изграждане на рибарско пристанище "Ченгене скеле"
 • - Проектиране и изграждане на рибарски пристан - І етап - в кв. Крайморие

КУЛТУРА И СПОРТ

През 2017 - та година Община Бургас продължава подкрепата си за културните и спортни събития от годишния календар, дофинансирането на културни институции и спортни клубове, както и взаимодействието си със спортните клубове и НПО в сферата на културата.

Коментари

6 Коментари

 1. Avatar
  Chasnine 2017-06-15 07:45:49

  Cialis 20 Mg Original Precio Buy Viagra Viagra Zu Teuer Cialis Providers Levitra Cheapest Price Levitra 20 Mg Orodispersibile Amoxicillin Breastfeeding Milk Supply Generic Viagra Pills Purchase Tadalafil propranolol Priligy Online Usa Priligy Farmacias Ahumada 25mg Generic Viagra Cialis Cheap Cephalexin Feline Dosage Genereic Viagara Generic Levitra Levitra Generico In Parafarmacia Zyban Vardenafil 20mg Letrozole Cialis Prices Costco Prices Cialis Does Amoxicillin Affect The Pill Buy Cialis 5mg Online Pharmacy cheap cialis Compare Prices Viagra Generic 100mg Dosage Zithromax viagra Worldwide Zentel Usa With Overnight Delivery Levitra Online Pharmacy How To Get Viagra Viagra Pfizer Vente En Ligne Aceclofenac Cheap Cheap Viagra Brand Viagra With Fast Delivery Adult Doses Of Amoxicillin buy cialis Viagra Bajo Receta Propecia Payment extra super levitra frumforum.co Cialis Mal Di Schiena Dovuto Cephalexin Indications Buy Online Levitra Universal De Propecia Levitra Mejor Que Viagra generic cialis Cialis 20mg Le Prix Cialis 4 Tabletas Viagra Online Stores Propecia Definicion Cialis Usa Propecia Brand Composicion De Propecia Buy Bactroban Uk Cheap Cialis Le Viagra Ordonnance Nizagara En Ligne Cheap Viagra On Line Viagra Tablet For Sale Pediatric Zithromax Dosage Levitra Generic Online Cephalexin Effects Propecia Malattia Where To Order Cialis Augmentin 875 Mg Tablet Online Comprar Cialis Online Opiniones Viagra Samples Best Place To Get Viagra Viagra No Prescription Required cialis Achat Viagra Express Dove Comprare Cialis Generico Priligy Usa Sale Order Discount Direct Fluoxetine Secure Online Cheapeast Reno Amoxicillin Buy Uk viagra Where To Order Pyridium Geridium No Rx Cialis Dove Comprarlo viagra Cheap Augmentin Sildenafil En Ligne 25 Mg Generic Levitra Prospecto Cialis Generic Acticin Drugs Internet Shop Cialis Viagra Online Australia Can Amoxicillin Clear Up Gonorrhea Order Levitra Order Kamagra Cialis Achat En Suisse Levitra Plus Levitra Generika 10mg Rezeptfrei

 2. Avatar
  Chasnine 2017-06-08 20:53:51

  Esperienze Cialis Cialis Online No Viagra Pharmacie Marseille Kamagra Eu China Viagra Online Stendra Order Now Legally On Line Without Prescription Wellebutrin 150 V 300 100 mg levitra Amoxicillin For Venereal Diseases Viagra Super Force 100 Mg 60 Mg Pills Best Levitra Generic Acquistare Viagra Online Con Postepay Soft Fruit Flavor Viagra Kamagra Gel Oral Cialis Ou Acheter Internet Buy Viagra 100mg Online Best Levitra Generic Amoxil Problems Purchase Dyazide viagra online pharmacy Calvicie Propecia Cialis Discount Pharmacy Propecia Pharmacy Discount Generic Amoxicilina Where To Order Drugs Overseas Munchen

 3. Avatar
  Chasnine 2017-06-04 13:21:25

  Prix Du Cialis Soft France Acutane Lasix Usa Blog Propecia Forehead Hair Growth Order Kamagra In Usa Zithromax Without Rx Mexico Kosten Viagra Krankenkasse viagra prescription Non Script Toradol Canadiandrugs Cheapest Levitra Dapoxetina Vs. Serotonina Para Que Sirve El Cialis Purchase Dapoxetine Online Want To Buy Cod Levaquin Visa Next Day Impacto Del Propecia Price Generic Viagra Levitra En Vente Libre Cephalexin Canine Information Cialis Free Trial Cialis Puo Dare Dipendenza Achat Amoxicillin Tablette Pharmacie Dapoxetene Buying Cialis In Montreal Drug Interaction Amoxicillin And Benzodiazepines cialis Prezzi Cialis Online Viagra Generique (Sildenafil Citrate) 100mg Cheapest Propecia Online Levitra Patient Education Amoxicillin Mg Per Kg Cheapest Cialis Achat Amoxicillin Pharmacie Envoyer Annuaire Canadian Pharmacy No Rx Needed Kamagra Chewable Sueno Propecia Levitra Caratteristiche In Farmacia Get Cheap Cialis Online Propecia Medicine Is Amoxicillin A Sulphur Drug Levitra Online Cheap Ordinare Viagra Line Cose Clomid Isotretinoin Viagra Frau Vergleich 24hr Candian Pharmacy Brand Cialis Cephalexin Wikipedia Venta De Viagra En Barcelona viagra prescription Viagra Ohne Rezept Kaufen Wien Obestat 15mg Buy Levitra 20mg Usa Buy Antibiotics Nitrofurantoin Usa Asa And Cephalexin Cost Of Propecia Propecia Depression Sperm Cialis Viagra Milano Cheap Cytotec buy roche accutane online uk Looking For Sildenafil Levitra Brand Online Cheap Cialis Generic Online Propecia Vorher Nachher Bilder viagra online Pfizer Levitra Amoxicillin And Menstruation Nolvadex Tablets Commander Baclofen Propecia Libido Testosterone Levels Levitra Buy Us Side Effect Of Amoxicillin Zithromax Sun Sensitivity How To Order Cialis Canada Pharm Online Chemist levitra plus Vendo Kamagra Tenerife Levitra Prezzo Bayer Comprar Levitra By Fish Amoxicillin Cialis Precio De Venta viagra online Cephalexin Product Information Genericos Propecia Viagra Samples Cleocin Tadalafil Overnight Delivery Female Cialis Curcumin Componentes Propecia viagra cialis Propecia Verschreiben Want to buy isotretinoin free doctor consultation Viagra Discount Order Plavix No Prescription Metronidazole For Dogs Cheap Cialis Tablets 100mg Viagra For Sale Keflex Without Prescription Over Night Cialis Online Usa Zithromax Side Effects Cheapest Viagra Professional Propecia Website Iressa Prix Viagra Sans Ordonnance Buy Cheap Viagra Finasteride 1mg Buy Generic Propecia Cialis Naturale Alle Erbe Propecia Order Online Propecia Merck Online Buy Buy Diflucan Fluconazole Order Kamagra Online Usa Amoxicillin Doseage Pyridium Urinary Pain levitra 100mg guaranteed lowest price Propecia Side Effects Long Term Keflex Hose Online Pharmacy Kamagra Viagra Cheap Sold In Us Propecia Liver Saw Palmetto Cheap Viagra Samples Amoxicillin Photosensitivity Compra Priligy Precio Cialis Professional Amoxicillin Cause Yeast Infection Costo Priligy Originale Mail Order Levitra Amoxicillin For Severe Ear Infection Viagra Nebenwirkungen De Levitra In Usa Levitra Savings Card Propecia Magistrale Propecia Dosage Methadone And Keflex Viagra Joke Canadian Viagra Nuova Propecia Caduta Viagra Avis Order Levitra 500mg Amoxil

 4. Avatar
  Chasnine 2017-05-27 17:13:45

  Viagra Belgium How To Order Zoloft Cheapest Plavix Online Keflex Dosage Frequently Generic For Zithromax Dyazide Discount Secure Ordering Acticin Direct Atomoxetine Price Erectile Dysfunction Medication Prices Anastrozole Benefits For Men Ordering Prozac Online Buy Generic Propecia Buy Orlistat Over The Counter Order Accutane Online Amoxil With Aspirin Buy Propecia United Kingdom Buy Priligy 30mg Diflucan Online No Script Fast Shipping Pastilla Cialis Efectos Shop Propranolol Online Cheapest Cialis 5 Mg Medicamentos Viagra Buy Cheap Amoxil Pills Cialis 10 Mg 4 St Levothyroxine 0.2mg Order Strattera Online Usa Boite Propecia Nexium Discount Card Cheapest Zoloft Venta De Cialis Generico Por Internet World Pharmacy Store Buy Zithromax 500mg Zithromax Mail Singapore Doxycycline Hyclate Cheap Cialis Generic Xenical No Prescription

 5. Avatar
  JustCoda 2017-05-21 15:36:09

  Cialis Generico Preсђс–рів§o Cialis Generic Cialis Cura Prostata Cialis No Me Funciona Buy Kamagra Usa Order Prednisone Online From Canada Acheter Viagra Ligne France Cialis Online Usa Canadian Pharmecy Finasteride Fda Buy Propecia Low Cost Zoloft Online Be Tab Prednisone 5 Mg Medicament Lioresal Cialis Tadalafil No Prescription For Fluconazole 150 Mg Amoxicillin Tev ?Tadalafil Buy Orlistat No Prescription Viagra 20 Mg Buy Cialis Comprar Cialis En Murcia Macrobid Tablets Low Price Generic Zoloft Usa Where To Get Flagyl In Virgin Islands Baclofen Pas Cher En France Order Zoloft Pills Viagra Anbieter Viagra Falscher Buy Zoloft Online Cheap Viagra 25mg Prix Magasin Levitra Viagra Online Prices Cialis Vendita Libera Comprar Viagra Cialis Y Levitra Viagra Online Online Propiedades De Propecia Cialis Mezza Pastiglia Ordina Cialis Online Kamagra Mgel 100 Mg Manufacturing Amoxicillin Cheapest Cialis Online Amoxicillin Clavu Cephalexin 500 Mg Dosages Cialis Price Propecia Producto Generic Viagra Without Prescription Cialis Online Cs overnight Pharm Brand Cialis Keflex Bladder Infection Propecia Tablets Price Astuces Pour Durer Plus Longtemps Buying Azithromycin 500mg Buy Cheap Zoloft Site Propecia Online Canadian Fish Amoxicillin Low Cost Cialis Online Buy Kamagra From India Online Comprar Viagra Por Paypal Buy Generic Kamagra Online Buy Synthroid Cheap Online Buy Zithromax Online Uk Generic Cialis Cheapest Where Purchase Flagyl In Virgin Islands Cod Clobetasol Worldwide Order Cialis Online Cephalexin Reactions Cialis Lieferung Aus Deutschland Get Cheap Cialis Online Efficacia Propecia 5 Alfa Reduttasi Lowest Price For Amitriptyline Cheap Kamagra Tablets Generic Cialis Daily Use Xenical 120mg No Prescription Order Kamagra In Usa Coumadin Keflex Dental Infection Prices Kamagra Cialis Prezzo Piu Basso C Diff Infection Caused By Amoxicillin Zoloft Online No Kamagra Oral Jelly No Presc Cialis Cuanto Tiempo Antes Buying Accutane Online Cialis Gр с–рўв�nstig Kaufen Levitra Vorkasse Cytotec Online Kamagra Perime Finasteride Order Zoloft 50mg Doxycycline 100mg Canada

Напиши коментар