Бъчварова и шефът на пожарната разкриха подробности за бедстващите хора, парализирани от зимния апокалипсис

Досега планиранията на действията бяха изцяло базирани само на прогнозите, които ни даваха Метеорологичния институт на БАН. Това каза на извънреден брифинг, на който присъства и премиерът в оставка Бойко Борисов, министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова, предаде Блиц.


„Нещо, което ни подпомогна да предприемем превантивните мерки и да получим резултата, който имаме в момента - при една изключително уникално сложна обстановка да не допуснем да има голям брой бедстващи хора, да можем бързо да реагираме и да предотвратим усложнения основно по линия на ограничаване на пътуванията“, коментира Бъчварова. 

Тя подчерта, че Националният щаб за изпълнение на Националния план за защита при бедствия е бил непрекъснато в контакт с областните управители от цялата страна, за да следят ситуацията съвсем конкретно във всяка една от областите.

От своя страна главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", заяви, че добрата новина е, че в момента няма бедстващи хора по нашите заснежените пътища. 

Той каза, че току-що са завършили две операции на територията на област Добрич. По думите му първата е в село Дропла, където в преспите са закъсали 20 леки автомобила и два буса. 

"Общо 40 човека току-що бяха изведени. Няма опасност за тяхното здраве", увери Николов. 

Другата операция е била в село Рогозина, Добричко. "Два буса и 10 леки автомобила, 19 човека - току-що са извадени и те. Качени са на вископроходима машина ратрак, ще минат през село Чернооково, където ще натоварят една родилка и прибират всички по къщите", обясни той. 

"Продължават всички наши екипи да имат пълна готовност за реакция през нощта", увери гл. комисар Николов.

Коментари

Напиши коментар