Ако вулканът Таупо се събуди, това може да сложи край на човечеството

Геофизици от Нова Зеландия открили сгъстяване на мантията под залива Пленти в района на крайбрежието на остров Северен. Това може да провокира земетресение и да събуди спящия вулкан Таупо, се твърди в изследването в списание Science Advances, цитира Блиц.

Магмата нахлула в континенталната кора, предизвиквайки нейна деформация. Това ставало в непосредствена близост с вулканичната зона Таупо на остров Северен, който се намира в спокойно състояние през последните няколко столетия.

В съвременната геофизика връзката с миграцията на мантията, тектониката и вулканизма не са изучени достатъчно подробно, но последното откритие не изключва вулканът Таупо да се събуди.

В най-неблагоприятния случай остров Северен може да стане място на най-интензивна вулканична дейност на планетата – до този извод учените дошли след радиолокационна интерферометрия с европейския спътник Envisat и анализа на GPS-данните.

Изригването на вулкана Таупо, случило се преди 26,5 хиляди години, било най-голямото на Земята да последните 70 хиляди години. Дебел слой пепел покрил почти цялата територия на островите Северен и Южен. Изригването довело до обрязуването на огромна калдера (ръб), която сега частично е запълнена с водата на езерото Таупо.

Коментари

Напиши коментар